Dni otwarte – kulinarne spotkanie z Pacem.
Tegoroczne Dni otwarte obfitowały w wiele atrakcji i były poprzedzone rzetelnymi przygotowaniami do zaprezentowania szkoły z jak najlepszej strony. Po spotkaniu z dyrekcją szkoły, zwiedzaniu oraz udziale w grze terenowej, wszyscy uczestnicy wraz z opiekunami zostali zaproszeni do pracowni obsługi konsumenta. Na zwycięzców czekał przygotowany przez klasę III technikum hotelarskiego wykwintny obiad, składający się z zupy - kremu „Pałacowa”, sznycla „Generała Ludwika” z opiekanymi ziemniaczkami i surówką oraz deser „ulubieniec Michała”. Zwiedzający mieli do dyspozycji dwa słodkie bufety z przygotowanymi przez hotelarzy deserami oraz słodkimi przekąskami.
Dzień otwartych drzwi.
Gimnazjaliści z Augustowa i Sztabina odwiedzili dzisiaj mury naszej szkoły. Po krótkiej prezentacji w Kordegardzie ruszyli na poszukiwania: Paca z małżonką, makiety pałacu i poszczególnych pracowni w szkole. Ich zadaniem było zrobienie zdjęć w wyznaczonych punktach. W tej grze postawiliśmy przede wszystkim na kreatywność. Wygrała grupa nr 9, a wyróżnienie zdobył zespół nr 1 i 10. Spotkanie zakończyło się słodkim poczęstunkiem, a zwycięzcy gry terenowej zostali zaproszeni na obiad do państwa Paców. Fajnie było Was poznać, dziękujemy za wspólną zabawę.
Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”.
Nasi uczniowie wzięli udział w Mszy świętej, przemarszu ulicami miasta i uroczystościach pod pomnikiem AK. Tak wyglądał program obchodów w Suwałkach Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”, który został ustanowiony przez Sejm w lutym 2011 roku. Święto upamiętnia żołnierzy antykomunistycznego i niepodległościowego podziemia.
Walentynki 2017.
Oj działo się, działo w Dniu zakochanych w naszej szkole.
„Zakochanych chłopców i miłe dziewczynki zapraszamy serdecznie na szkolne walentynki…
Tymi słowami zaczynał się plakat informujący o organizacji walentynek przez klasę III technikum hotelarskiego. Organizatorzy zadbali nie tylko o stronę wizualną - dekoracje, kwiaty, wyjątkowo nakryty stół, smakowite desery, ale również wykonali własnoręcznie różnorodne serca, które są nieodłącznym atrybutem tego właśnie dnia. Dodatkową atrakcją była poczta walentynkowa oraz loteria fantowa. Ogólną wesołość wzbudził pokaz mody walentynkowej, w którym przedstawiono propozycje strojów służbowych pracowników Hotelu Marzeń na dzień 14 lutego oraz propozycje kreacji dla gości hotelowych.
Takie przedsięwzięcie pokazuje, że z powodzeniem można łączyć zadania edukacyjne z przyjemnością, poczucie estetyki z odpowiedzialnością, a zabawę z nauką.
VI szkolny konkurs Bożonarodzeniowy.
21 grudnia odbyła się kolejna edycja corocznego Konkursu Bożonarodzeniowego, który przebiegał w dwóch kategoriach – Stroik świąteczny oraz Świąteczne nakrycie stołu.
W kategorii Stroik świąteczny I miejsce przypadło w udziale klasie III H, II miejsce klasie II H, a dwa równorzędne III miejsca zajęły klasy IV A oraz IV W
W kategorii Świąteczne nakrycie stołu I miejsce zdobyły hotelarki z klasy III – Magdalena Żbikowska, Martyna Wasilewska, Beata Oleksy, które także otrzymały nagrodę publiczności ufundowaną przez Samorząd Uczniowski, II miejsce zajęły Aneta Grędzińska i Dominika Kisłowska z klasy II, a dwa III miejsca podzieliły miedzy sobą również 2 zespoły dziewcząt z klasy III H.
Wręczenie dyplomów oraz nagród miało miejsce 22 grudnia 2016 roku.
GRATULUJEMY
Kiermasz przedświąteczny.
W świąteczny nastrój wprowadzili całą szkolną społeczność uczniowie klasy III technikum hotelarskiego, organizując 15 grudnia 2016 r. kiermasz przedświąteczny.
W tym dniu już od rana unosił się zapach świątecznego piernika, drożdżowych bułeczek z makiem, zapiekanek z pieczarkami i serem, wafelków z masą kajmakową.
Na stoiskach można było nabyć, między innymi, własnoręcznie wykonane stroiki na naturalnym igliwiu, pierścienie do serwet osobistego użytku, kartki i torebki świąteczne, papier ozdobny oraz estetycznie opakowane „słodkie upominki”.
Chętnych do skosztowania łakoci nie brakowało, a hotelarze – po raz kolejny - wykazali się pomysłowością, kreatywnością i dobrym smakiem.
GRATULIJEMY!
Święto Szkoły
W 29 listopada obchodziliśmy Święto naszej szkoły. W ramach uroczystości odbyło się ślubowanie klas pierwszych, wręczenie nagród w konkursach o patronie szkoły, "Nakręceni na szkołę" oraz licznych konkursach sportowych.
Część artystyczną wykonali uczniowie naszej szkoły.
Stroje zaś otrzymaliśmy dzięki współpracy z Suwalskim Ośrodkiem Kultury. emocji...
Hotelarze w akcji
To już kolejny rok, kiedy uczniowie klas Technikum Hotelarskiego aktywnie włączają się w obchody Święta Szkoły przypadające na 29 listopada.
W tygodniu poprzedzającym to wydarzenie wręczono oryginalne zaproszenia, zachęcające do odwiedzenia szkolnej kawiarenki, w której uczniowie serwowali potrawy nawiązujące do patrona szkoły.
Można było wybierać pomiędzy Sałatką Pałacową, a sałatką „Wspomnienie dzieciństwa”. Dużym zainteresowaniem cieszyły się naleśniki a`la Ludwik, Zawijaniec Michała na ostro,Sznycel Generała.